Keksíčky z babičkinej krabičky

od Beáta Buláková


September 21, 2018



Či si to priznáme a či nie, mnohí z nás si radi aspoň z času na čas pomaškrtia na nejakej „drobnej sladkosti“. A ak to so sladkosťami naozaj nepreháňame, tak nemusíme mať priveľké veľké výčitky svedomia (samozrejme len vtedy, ak zo zdravotných dôvodov nemusíme príjem sacharidov obmedzovať). 

Dnes som pre vás vybrala recept na chutné keksíky, ktoré včera (20.9.2018) napiekli deti z KLUBU  VAREŠKA  SCVČ  TRAKOVICE ( https://klubvareska.blogspot.com/. ). Veru tak, včera deti z tohto klubu (prváčikovia, druháčikovia a tretiaci) vážili, miesili, vaľkali, vykrajovali a piekli keksíčky z babičkinej krabičky. Práca im išla od ruky (a občas aj do úst) a o tom, že ich keksíky boli naozaj chutné, svedčia aj komentáre na facebooku SCVČ  TRAKOVICE. Okrem toho keksíčky boli nenáročné na prípravu a tiež aj na financie.

Na blogspote Klubu vareška sú uvedené suroviny, ktoré deti k príprave týchto keksíkov potrebovali:
500 g hladkej múky
2 balíčky pudingu Dr. Oetker s vanilkovou príchuťou
1 kypriaci prášok do pečiva
250 g práškového cukru
150 g masla alebo Hery
3 vajcia
štipku soli
strúhanú citrónovú kôru z jedného citróna (najlepšie BIO)
mlieko podľa potreby (asi 2 polievkové lyžice)

A samozrejme nechýba ani postup prípravy:
Deti si najskôr odvážili a preosiali múku. Potom do nej zamiešali práškový cukor a pudingový a kypriaci prášok. Do sypkej zmesi pridali maslo, vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru, mlieko, štipku soli a vypracovali hladké, nelepivé cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkali na hrúbku cca 0,5 cm. Potom z cesta vykrajovali keksíky a tie poukladali na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote cca 180 ̊C keksíčky upiekli „do bleda“. 

A napokon nám KLUB  VAREŠKA poskytol aj dobrý TIP
Ak hotové vychladnuté keksíky poukladáme do plechovej škatuľky a tú dobre uzavrieme, keksíky nám vydržia veľmi dlho (samozrejme len vtedy, ak do plechovky nebudeme siahať pričasto).

Tak čo, milí čitatelia, inšpirovali vás títo malí cukrári zo SCVČ Trakovice?