Mrkvové šláty

od Beáta Buláková


September 23, 2018



Mnohé hlavné jedlá z obedového menu si bez šalátu nevieme ani predstaviť. Dá sa povedať, že chutným a dobre pripraveným šalátom môžeme hlavné jedlo doviesť priam k dokonalosti. Preto som dnes pre vás vybrala pár receptov na šalát, v ktorom hlavnú úlohu hrá mrkva. Prečo práve mrkva? Nuž preto, že mrkva je nielen chutná, ale aj zdravá a môžeme ju kombinovať s celým radom iných surovín. Mrkvové šaláty som zvolila aj kvôli tomu, že strúhanú mrkvu môžu konzumovať i ľudia, ktorí kvôli svojmu zdravotnému stavu musia prísne dodržiavať bezzvyškovú diétu. 


Mrkvový šalát s vajíčkom

SUROVINY (cca 2 porcie):

3 stredne veľké mrkvy
2 na tvrdo uvarené vajcia
1 strúčik cesnaku
1 – 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
 štipka soli
 čerstvé bylinky podľa chuti

POSTUP:

Umytú a očistenú mrkvu nastrúhame na strúhadle so stredne veľkými otvormi. Na tvrdo uvarené vajcia nakrájame na malé kocky alebo ich tiež nastrúhame tak ako mrkvu. K mrkve pridáme vajcia, smotanu (alebo biely jogurt), prelisovaný cesnak, osolíme podľa chuti, všetko spolu zmiešame a cca 15 min. necháme v chladničke „odležať“. 

UPOZORNENIE: 

Pri bezzvyškovej diéte mrkvu nastrúhame na jemno, vajcia tiež nastrúhame, vynecháme cesnak a čerstvé bylinky na jemno nasekéme. 


Mrkvovo-kapustový šalát

SUROVINY (cca 2 – 3 porcie):

2 stredne veľké mrkvy
250 g hlávkovej kapusty
1 polievková lyžica olivového oleja
soľ a čierne korenie
zelená („jarná“) cibuľka

POSTUP:

Umytú a očistenú mrku nastrúhame na jemno, kapustu na jemno nakrájame. Zeleninu spolu zmiešame, pridáme lyžicu olivového oleja, osolíme a okoreníme podľa chuti, všetko spolu dobre zmiešame a necháme v chladničke cca 15 min. odležať.

UPOZORNENIE:

Kvôli hlávkovej kapuste a cibuľke tento šalát nie je vhodný pre bezzvyškovú diétu.


Mrkvovo-pomarančový šalát

SUROVINY (cca 2 porcie):

1 stredne veľká mrkva
1 jablko
1 pomaranč
1 polievková lyžica medu
2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
štipka mletej škorice

Mrkvu nastrúhame, jablko a pomaranč nakrájame na maličké kocky. Med si rozmiešame s jogurtom a pridáme škoricu. Následne touto zmesou zalejeme ovocie a všetky ingrediencie dobre premiešame. Ak chcete, k šalátu pridajte i hrozienka alebo orechy.

UPOZORNENIE:

Pri bezzvyškovej diéte pri príprave šalátu nepoužijeme nakrájaný pomaranč, ale iba pomarančovú šťavu a určite nepoužijeme ani hrozienka a orechy.


Mrkvovo-jablkový šalát  

SUROVINY (cca 2 – 3 porcie)

250 g mrkvy 
100 g jabĺk
1 PL medu
2 PL citrónovej šťavy
1 PL hrozienok
1 dl kyslej smotany

POSTUP:

Umytú mrku ošúpeme a nastrúhame, umyté jablko nakrájame na menšie tenké plátky a pomiešame s nastrúhanou mrkvou. Pridáme med, citrónovú šťavu a hrozienka, ktoré sme predtým dobre umyli a cca 5 min. nechali spariť. Všetko spolu dobre premiešame a pred podávaním šalát polejeme kyslou smotanou.

UPOZORNENIE:

Pri bezzvyškovej diéte nepoužijeme hrozienka.


Mrkvovo-jablkový šalát s cottage cheese

SUROVINY (cca 2 porcie)

2 stredne veľké mrky 
2  jablká
hrsť orechov (najlepšie mix)
1/2 kávovej (nie čajovej) lyžičky mletej škorice
1 téglik bieleho cottage cheese 
med

POSTUP:

Mrkvu a jablká dobre umyjeme, očistíme a nastrúhame. Pridáme cottage chesse a premiešame. Pridáme mletú škoricu, posekané orechy, dosladíme medom (podľa chuti), šalát premiešame a cca 15 min. ho necháme v chladničke odležať. 

UPOZORNENIE:

Pri bezzvyškovej diéte mrkvu a jablká nastrúhame na jemno a nepoužijeme orechy.


Cuketovo-mrkvový šalát s olivami

SUROVINY (cca 2 – 3 porcie):

2 menšie cukety
2 stredne veľké mrkvy
100 g olív (bez nálevu)
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie

POSTUP:

Mrkvu a cuketu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame (alebo škrabkou naškrabeme) na dlhé plátky. Pridáme olivy (bez nálevu), olivový olej, okoreníme, osolíme, dobre premiešame a cca na pol hodiny dáme odležať do chladničky.