Mäkké medovníčky

od Beáta Buláková


December 12, 2018



Deti z klubu Vareška pri SCVC Trakovice ani tentoraz nezaháľali a keďže Vianoce sa už míľovými krokmi blížia, napiekli si chutné medovníčky. Výhodou týchto medovníčkov je to, že sú hneď po upečení mäkké a keď ich na Vianoce všetky nezjete, vydržia vám až do Silvestra.

Ak ste sa rozhodli tento recept vyskúšať, pripravte si tieto suroviny:

• 500 g hladkej múky,
• 150 g práškového cukru,
• 125 g masla,
• 125 g medu,
• 3 celé vajíčka,
• 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny,
• 1 čajovú lyžičku škorice,
• ½ čajovej lyžičky perníkového korenia.
        
Múku preosejte, pridajte cukor, škoricu, perníkové korenie, sódu bikarbónu a všetko spolu dobre premiešajte. Potom do tejto sypkej zmesi pridajte vajcia, maslo, med a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Cesto musí byť pevné, nesmie sa lepiť. V prípade, že by predsa len bolo lepkavé, pridajte do neho trošku múky (múku pridávajte opatrne, postupne a vždy ju dobre do cesta zapracujte). Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a minimálne cez noc nechajte odpočívať v chladničke (môžete ho nechať odpočívať aj 2 – 3 dni). Napokon cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 0,5 cm, formičkami z cesta povykrajujte rôzne tvary a tie v rúre vyhriatej na 170 – 180 ̊C upečte do zlatista. Upečené a ešte horúce medovníčky potrite rozšľahaným vajíčkom.