od Beáta Buláková

December 12, 2018

Deti z klubu Vareška pri SCVC Trakovice ani tentoraz nezaháľali a keďže Vianoce sa už míľovými krokmi blížia, napiekli si chutné medovníčky. Výhodou týchto medovníčkov je to, že sú hneď po upečení mäkké a keď ich na Vianoce všetky nezjete, vydržia vám až do Silvestra.Ak ste sa rozhodli tento recept vyskúšať, pripravte si tieto suroviny:• 500 g hladkej múky,• 150 g práškového cukru,• 125 g masla…

od Beáta Buláková

Október 5, 2018

Máte na niečo chuť a sami neviete, čo by ste si najradšej vložili do úst? Čo tak vyskúšať maškrtku vo forme syrových praclíčkov? Veď ak si chceme na niečom dobrom pomaškrtiť, nemusí to byť vždy len sladkosť. Preto som dnes pre vás vybrala recept na praclíky, ktoré včera napiekli deti zo SCVČ Trakovice ( https://klubvareska.blogspot.com/ ). A že to títo prváčikovia, druháčikovia a tretiaci…

od Beáta Buláková

September 30, 2018

Deti z Klubu Vareška opäť nezaháľali a s plnou vervou sa pustili do pečenia medových toliarikov. Cesto na tieto chutné koláčiky pripravili z hladkej múky, masla, medu, vaječných žĺtkov, prášku do pečiva, vanilkového cukru a čo je dôležité, nezabudli do cesta pridať aj nastrúhanú voňavú kôru z čisto umytého biocitróna. No a aby citrón, ktorý je veľmi zdravý, nevyšiel nazmar, zjedli ho – pravdaže…

od Beáta Buláková

September 25, 2018

Chcete si pripraviť chutné raňajky alebo večeru, príp. niečo malé na zjedenie? Čo tak skúsiť omeletu s lososom a so syrom? Ak si k tejto omeletke pripravíte aj nejaký dobrý šalátik, alebo si aspoň nakrájate zeleninku (napr. paradajky, papriku a pod.), určite si pochutnáte. A ešte niečo treba pripomenúť. Táto omeleta je vhodná nielen pre zdravých jedincov, ale i pre tých, ktorí zo zdravotných…

od Beáta Buláková

September 23, 2018

 Vyskúšala som recept na kuracie prsia plnené špenátovou zmesou. Zachutili mi a preto som sa rozhodla, že sa s vami o tento recept podelím. A tých, ktorí musia dodržiavať bezzvyškovú diétu určite poteší informácia, že ak pri príprave  špenát rozmixujú a vynechajú cesnak a mleté čierne korenie, môžu si i oni na týchto plnených prsiach pochutnať.  SUROVINY (2 porcie)2 ks kuracie…

od Beáta Buláková

September 23, 2018

Mnohé hlavné jedlá z obedového menu si bez šalátu nevieme ani predstaviť. Dá sa povedať, že chutným a dobre pripraveným šalátom môžeme hlavné jedlo doviesť priam k dokonalosti. Preto som dnes pre vás vybrala pár receptov na šalát, v ktorom hlavnú úlohu hrá mrkva. Prečo práve mrkva? Nuž preto, že mrkva je nielen chutná, ale aj zdravá a môžeme ju kombinovať s celým radom iných surovín. Mrkvové…

od Beáta Buláková

September 21, 2018

Či si to priznáme a či nie, mnohí z nás si radi aspoň z času na čas pomaškrtia na nejakej „drobnej sladkosti“. A ak to so sladkosťami naozaj nepreháňame, tak nemusíme mať priveľké veľké výčitky svedomia (samozrejme len vtedy, ak zo zdravotných dôvodov nemusíme príjem sacharidov obmedzovať). Dnes som pre vás vybrala recept na chutné keksíky, ktoré včera (20.9.2018) napiekli deti z KLUBU …

od Beáta Buláková

September 15, 2018

Mnohí určite budete namietať, že vyprážané rezníky nie sú práve tým najzdravším pokrmom. Nuž, najzdravším síce nie, ale chutným určite. A ak to s vyprážanými jedlami  nepreháňame, tak taký občasný prehrešok nám snáď priveľmi neublíži  - samozrejme vtedy, ak sa nemusíme takýmto pokrmom vyhýbať zo zdravotných dôvodov. Dnes som pre vás vybrala recept na kuracie rezníky pripravené tak…

od Beáta Buláková

Máj 28, 2018

Sezóna jahôd je už v plnom prúde, tak čo keby sme si z tohto šťavnatého ovocia jedinečnej chuti pripravili nejaký dobrý, osviežujúci dezert? Veď jahody sú nielen chutné, ale aj zdravé a prospešné nášmu organizmu. Dnes som pre vás vybrala jednoduchý recept na prípravu chutného nepečeného ovocného dezertu – jahodovo-tvarohové košíčky. Okrem nižšie uvedených surovín budete potrebovať aj papierové…

od Beáta Buláková

Apríl 21, 2018

Párance sú starým slovenským ľudovým jedlom, ktoré som ochutnala po prvý raz pred štyrmi rokmi na Dňoch majstrov ÚĽUV 2014, ktoré sa konali v Bratislave. Nebola som hladná, ale zaujal ma dlhý rad čakajúcich pred pekným červeným šiatrom a množstvo ľudí usadených na drevených laviciach za dlhými dreveným stolmi, ktorí si s úsmevom pochutnávali na niečom v  bielych plastových mištičkách. Nuž,…

od Beáta Buláková

Apríl 8, 2018

Iste mi dáte za pravdu, že mäsové závitky sú pomerne vďačným pokrmom, pretože obmenou mäsa, náplne a príloh môžeme pripraviť značné množstvo chutných jedál. Na závitky môžeme použiť mäso bravčové, hovädzie, kuracie, morčacie, králičie  a iné. A plnky závitkov tiež môžu byť veľmi rôznorodé, napr. špargľa, alebo špenát s vareným vajíčkom a plátkom syra, klobásková zmes (mleté mäso ochutené ako…

od Beáta Buláková

Január 1, 2018

Iste mi mnohé gazdinky dajú za pravdu, že nátierky sú vďačným pokrmom, pretože pomocou nich možno pripraviť chutné raňajky, desiatu, olovrant či večeru, ba i malé pohostenie pre návštevu. A nemusia to byť nátierky z nejakých luxusných surovín – postačí trochu masla, či tvarohu, nejaká zeleninka, alebo sardinky, kúsok šunky či anglickej slaninky a podobné v celku dostupné a cenovo nie priveľmi…

od Beáta Buláková

December 12, 2017

Gazdinkám, ktoré radi pečú, ale ešte si nevyskúšali pálené cesto (nazývané aj pálená hmota alebo odpaľované cesto), odporúčam, aby si prípravu múčnikov z tohto cesta určite vyskúšali. Hoci na prvý pohľad vyzerá príprava páleného cesta pomerne zložito, v skutočnosti nie je ani prácna a ani veľmi zložitá - je však pravda, že jeho príprava si vyžaduje určitú zručnosť a skúsenosť. Pálené cesto sa…

od Beáta Buláková

September 30, 2017

Je jeseň a teda aj čas sliviek. Tak kedy, ak nie práve teraz, by sme si mali pripraviť pár dobrôt z čerstvých sliviek? Okrem toho, že si pochutnáme, urobíme aj niečo pre svoje zdravie. Veď slivky sú známe tým, že obsahujú množstvo vitamínov (napr. A, B1, B2, B5, B6, C, E, K ) a minerálnych látok (napr. draslík, fosfor, horčík, železo, mangán, meď, vápnik, zinok); obsahujú aj vysoký podiel…

od Beáta Buláková

August 10, 2017

Neviem ako vás, ale mňa predpoveď počasia na dnes a na zajtra priveľmi nepotešila. Denné teploty sa totižto budú šplhať poriadne vysoko. Takmer na celom území Slovenska budú horúčavy – 30 až 38 ̊ C a niekde ešte aj noci budú tropické. Takéto horúčavy nesmierne zaťažujú náš organizmus – okrem iných komplikácií, ktoré nás môžu postihnúť, sa zvyšuje riziko dehydratácie a prehriatia nášho organizmu.…

od Beáta Buláková

Júl 23, 2017

Počuli ste už o tom, že Francúzky vraj na odstraňovanie pieh používajú jahodovú masku? Táto maska, pripravená z jahôd a citrónovej šťavy, údajne čistí pleť, revitalizuje ju a pehy vďaka nej blednú. Ale ja jahody takýmto spôsobom nepoužívam. Radšej si z nich pripravím lákavú maškrtku – a to jahody v čokoláde. Ich príprava je jednoduchá, rýchla a výsledný dezert je naozaj skvelý. Ak ste si takúto…

od Beáta Buláková

Júl 23, 2017

Iste mi dáte za pravdu, že aj počas horúcich letných dní si prevažná časť z nás chce na niečom dobrom zamaškrtiť, príp. čakáme návštevu a radi by sme jej ku kávičke ponúkli nejaký chutný dezert. Lenže stáť v tých horúčavách pri rúre na pečenie sa asi nikomu priveľmi nechce. V takom prípade je veľmi vhodnou voľbou príprava nepečeného dezertu. Dnes som pre vás vybrala recept na prípravu nepečených…

od Beáta Buláková

Júl 17, 2017

Jahody sú tu už po stáročia. Sú síce malé a drobné, ale sú veľmi chutné a obsahujú množstvo nášmu telu prospešných látok. Viete, že pre svoju chuť boli považované za kráľovské ovocie a tiež aj za ovocie lásky? A prečo práve za ovocie lásky? Nuž preto, že ich konzumácia vraj podporuje chuť na sex. Ale či je to naozaj pravda, to musí posúdiť každý konzument jahôd sám. Ale možno je to práve tým, že…

od Beáta Buláková

Jún 12, 2017

Dnešná predpoveď počasia, teda predpoveď na pondelok 12. 6. 2017, iste poteší milovníkov horúcich a slnečných dní. Na juhozápadnom Slovensku sa má teplota vyšplhať až na 33 ̊C, na ostatnom území by sa mala pohybovať od 21 do 29 ̊C. Počas tohto horúceho dňa mnohí určite budeme hľadať nejaké osvieženie. A práve zmrzlina nám takéto osvieženie, aj keď len krátke, ponúka. Nemusíme však hneď siahať po…

od Beáta Buláková

Jún 11, 2017

Niekoľko krásnych, slnečných, ba priam horúcich dní už máme za sebou a ďalšie nás ešte počas leta čakajú. Iste mi dáte za pravdu, že v horúčavách nás nielen osviežia, ale aj zasýtia rôzne ovocné, či zeleninové chladené kokteily.A prečo by sme najmä počas teplých letných dní mali piť kokteily pripravené z čerstvého ovocia a zeleniny?Nuž preto, že:• takéto kokteily majú všetky výhody čerstvého…

od Beáta Buláková

Jún 11, 2017

Jahodová sezóna je už v plnom prúde. Podaktorým z nás jahôdky dozrievajú v záhradách, či na balkónoch, iní majú možnosť ísť si ich nazbierať na jahodové plantáže a nájdu sa i takí šťastlivci, ktorí si môžu v podrastoch lesov a hájov, v krovinách, na lúkach, na medziach a rúbaniskách nazbierať jahody lesné. Ale žiaľ, časť z nás je odkázaná iba na to, kúpiť si jahody na trhu alebo super, či…

od Beáta Buláková

Jún 1, 2017

Od dnešného dňa platí, že v reštauráciách sa opäť môže podávať tatarák (tatarský biftek). Samozrejme iba vtedy, ak reštaurácia spĺňa stanovené podmienky. Milovníkov tataráku táto skutočnosť určite teší a tých, ktorí sa doposiaľ konzumácie surového mäsa obávali, možno povzbudí k tomu, aby tento pokrm aspoň ochutnali. Tatarák si však nemusíme dať iba v reštaurácii, môžeme si ho pripraviť aj doma.…

od Beáta Buláková

Máj 24, 2017

Ryby a morské plody sú neoddeliteľnou súčasťou ľudskej potravy, podľa názoru mnohých vedcov patria k jedným z najstarších potravín človeka a odborníci na výživu uvádzajú, že sú oveľa zdravším zdrojom bielkovín než  iné druhy mäsa. Jednou z takýchto dobrých a zdravých rýb je i losos. Jeho mäso obsahuje množstvo nášmu telu prospešných látok, napr. omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, vitamíny…

od Beáta Buláková

Máj 23, 2017

Neviem ako vy, ale ja si občas rada niečo pochrumkám, napr. dobré čipsy. Ale nie kupované, pretože tie sú spravidla presolené, plné oleja a rôznych nezdravých látok. Ja si túto pochúťku robím doma – a to nielen zo zemiakov, ale vyskúšala som už aj mrkvu, baklažán, cukinu, cviklu. A chutili mi. Okrem toho, že takéto čipsy sú zdravšie, ich domáca príprava má ešte dve výhody - sú lacnejšie ako tie…

od Beáta Buláková

Máj 13, 2017

Toť, nedávno som na internete našla recept na hermelín zapekaný v lístkom ceste. Zaujal ma jednoduchosťou prípravy a tak som sa rozhodla, že ho vyskúšam. Základné suroviny (lístkové cesto a hermelínek) som mala doma, ale ostatné v recepte uvádzané ingrediencie mi chýbali. Nuž čo, musela som sa uspokojiť s tým „co dům dal“ – ale neobanovala som. A zistila som, že podľa tohto receptu môžem veľmi…

od Beáta Buláková

Máj 8, 2017

Iste ste už všetci počuli, že mrkva je dobrá na oči. Ale okrem toho má ešte ďalšie pozitívne účinky na náš organizmus. Obsahuje totiž veľa vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov (napr. vitamín A, B, C, D, E, H a K, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síru, betakarotén) a samozrejme vlákninu. A vďaka tomu pozitívne vplýva na naše zdravie,…

od Beáta Buláková

Máj 7, 2017

Zeler  je zelenina, ktorá je pre naše zdravie veľmi prospešná. Je síce pravda, že má prenikavú vôňu a chuť, ktorá nemusí byť každému príjemná, ale to určite vyvážia jeho blahodarné účinky. Zeler totižto obsahuje množstvo vitamínov (C, A, K, E, vitamíny skupiny B), minerálnych látok a stopových prvkov (draslík, horčík, sodík, vápnik, chróm, železo, zinok, jód), éterické oleje, silice,…

od Beáta Buláková

Máj 7, 2017

Nie som nejaký veľký „mäsožrút“, ale z času na čas si rada pochutím na kúsku dobre pripraveného mäska.  A toť, nedávno, sa mi do rúk dostal recept na bravčovú krkovičku pečenú na jablkách s rozmarínom. Trochu som váhala, ale napokon som sa rozhodla, že ho vyskúšam. A div sa svete pripravené mäsko mi celkom zachutilo. Preto sa rozhodla, že sa o tento recept podelím i s vami a verím, že…

od Beáta Buláková

Apríl 15, 2017

Iste mi dáte za pravdu, že v mnohých lokalitách Slovenska veľkonočná plnka patrí k tradičným veľkonočným jedlám. Na jej prípravu existuje množstvo receptov, ba dá sa povedať, že takmer každá gazdinka má svoj vlastný recept. Základom plnky je pečivo (rožky, žemle), vajcia a nejaký omastok. Niektoré gazdinky rožky zalievajú mliekom, iné zasa mäsovým vývarom. Do veľkonočnej plnky sa najčastejšie…

od Beáta Buláková

Apríl 10, 2017

Naši predkovia, najmä menej majetné vrstvy, bežne konzumovali pohánku. Pripravovali si z nej rôzne pokrmy, najmä rôzne pohánkové kaše. Časom sa však pohánka zo stolov našich domácností prakticky vytratila. Keď však odborníci zistili, že táto potravina má veľmi pozitívne účinky na naše zdravie, čím ďalej tým viac a viac ľudí pohánku zaraďuje do svojho jedálnička. V obchodoch už dnes dostaneme…