Šalát zo stopkového zeleru, jabĺk a orechov

od Beáta Buláková


Máj 7, 2017



Zeler  je zelenina, ktorá je pre naše zdravie veľmi prospešná. Je síce pravda, že má prenikavú vôňu a chuť, ktorá nemusí byť každému príjemná, ale to určite vyvážia jeho blahodarné účinky. Zeler totižto obsahuje množstvo vitamínov (C, A, K, E, vitamíny skupiny B), minerálnych látok a stopových prvkov (draslík, horčík, sodík, vápnik, chróm, železo, zinok, jód), éterické oleje, silice, fytochemikálie, kumaríny, 3-n-Bufyltalid, vlákninu a ďalšie nášmu telu prospešné látky. A vďaka tomu napomáha napríklad:
• znižovať hladinu cholesterolu,
• znižovať krvný tlak,
• znižovať riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva,
• zlepšovať funkciu obličiek,
• chudnúť,
• detoxikovať organizmus,
• upokojiť nervový systém,
• regulovať hormóny.

Preto by sme sa nemali vyhýbať konzumácii jedál, ktoré zeler obsahujú – a je to jedno, či buľvový alebo stopkový.

Ale dnes som pre vás vybrala recept na šalát zo stopkového zeleru, jabĺk a orechov. Tento šalát je nízkokalorický a je vhodný aj pre diabetikov – jedna porcia obsahuje 158 kcal (660 kJ), 4,1 g bielkovín, 10,5 g tukov a iba 1 sacharidovú jednotku.

SUROVINY (cca 4 porcie):

80 g stopkového zeleru (řapíkatého celeru)
2 kyslé jabĺčka (kyselé jablíčka)
60g vlašských orechov (vlašských ořechů)
150 g bieleho nízkotučného jogurtu (bílého nízkotučného jogurtu)
1 kávovú lyžičku horčice (kávovou lžičku hořčice)
soľ (sůl)
mleté čierne korenie (pepř)
štipka estragónu (špetka estragonu)
citrónová šťava (citronová šťáva)

POSTUP:

Krok č. 1: Stopkový zeler dobre umyjeme a nakrájame na kolieska alebo úzke dlhšie paličky. Jablká umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadrovník a nakrájame ich buď na tenké polmesiačiky alebo na tenké paličky.

Krok č. 2: Vlašské orechy namočíme na chvíľku do vody, potom vodu zlejeme a orechy ešte mokré opražíme na suchej panvici. Polovicu orechov nasekám na hrubo, druhú polovicu necháme v celku.

Krok č. 3: Pripravíme si dressing - jogurt zmiešame z horčicou a dochutíme citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a estragónom.

Krok č. 4: Jablká zmiešame so zelerom a nasekanými orechmi, naservírujeme na taniere alebo misky, na vrch poukladáme zvyšnú časť orechov a šalát pokvapkáme dressingom. 

TIP:
Šalát môžeme podávať aj na liste hlávkového alebo ľadového šalátu.