Kysnutý koláč bez kysnutia (Kynutý koláč bez kynutí)

od Beáta Buláková


Október 11, 2014



Počuli ste už o kysnutom koláči bez kysnutia? Ja som o ňom ešte pred pár týždňami ani netušila. Až toť nedávno, keď som bola na návšteve u sestry, neter ma ponúkla slivkovým koláčom. Bol trošku iný ako koláče, na ktoré som zvyknutá, ale musím priznať, že mi veľmi chutil. Tak som vyzvedala, čo je to za recept – a div sa svete, bol to kysnutý koláč bez kysnutia. Odporúčam vyskúšať!  A to najmä tým gazdinkám, ktoré chcú svojich blízkych potešiť chutným, doma pripraveným múčnikom, ale nemajú veľa času na jeho prípravu. Tento koláč pripravíte pomerne rýchlo – cesto totižto netreba miesiť tak, ako sa miesi cesto na klasický kysnutý koláč  a netreba ho nechať ani kysnúť. Postup je jednoduchý, zvládne ho i menej skúsená gazdinka. Koláčik, ktorým ma neter ponúkla, piekla jej 11-ročná dcérka Barborka. Mama (moja neter) jej pomohla iba tým, že upečený koláč vytiahla z rúry, aby sa Barborka nepopálila. Inak všetko Barborka zvládla sama. Treba však poznamenať, že ona sa už od malička rada „motá“ v kuchyni a veľmi rada pečie. Spočiatku iba „obkúkala“ ako pečie babička (moja sestra), potom začala babke pomáhať, neskôr babka pomáhala jej a teraz už množstvo receptov Barborka zvládne sama – úloha dospelých sa obmedzila iba na vyťahovanie horúcich plechov z rúry. Tak nemajte obavy a recept vyskúšajte. A ak by sa vám koláčik hneď na prvý krát nevydaril, nehádžte flintu do žita! Majte na pamäti, že občas sa aj majster tesár utne! Poučte sa zo svojich chýb a určite koláčik ešte vyskúšajte upiecť. Uvidíte, že nakoniec sa vám vydarí a stane sa neoddeliteľnou súčasťou vášho kuchárskeho umenia. 

SUROVINY:

Cesto:
500 g hladkej múky (hladké mouky), 1 kocka droždia (droždí, kvasníc) 1 dl oleja (oleje), 3 dl mlieka (mléka), 2 polievkové lyžice kryštál. cukru (2 polévkové lžíce krystal. cukru), pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny (půl čajové lžičky soli), pol čajovej lyžičky soli (půl čajové lžičky soli), cca 1 kg sliviek (cca 1 kg švestek)

Posýpka (mrvenička, drobenka):
50 g práškového cukru (moučkového cukru), 50 g masla (másla), 100 g hladkej múky (hladké mouky)

POSTUP:

1. krok - pripravte si kvások (kvásek)
V hrnčeku zohrejte mlieko, pridajte kryštálový cukor, rozmrvené kvasnice, hrnček prikryte čistou utierkou (utěrkou), odložte na teplé miesto a nechajte kvasiť (cca 10 až 15 min.). Kvások je hotový, keď  sa na povrchu vytvorí hustá pena, v ktorej sú ostrovčeky „naboptnaných“ a akoby rozpustených kvasníc.
UPOZORNENIE: Mlieko nesmie zovrieť  (sevřít), nesmie byť horúce (horké) - má byť len vlažné.

2. krok – pripravte si cesto (těsto)
Múku, sódu bikarbónu a soľ dajte do misy, premiešajte (promíchejte), pridajte olej a kvások a znovu všetko spolu zmiešajte (smíchejte) tak, aby vám vzniklo hladké cesto (těsto). Cesto netreba miesiť (hníst) ako cesto na klasický kysnutý koláč – naozaj stačí iba zmiešať tak, aby sa všetky suroviny vzájomne prepojili a vzniklo hladké cesto (aby v ceste neboli napr. hrudky múky). 
UPOZORNENIE: Stáva sa, že na dne hrnčeka, v ktorom sa kvasil kvások, zostane neroztopený cukor – preto pri pridávaní kvásku do múky dno hrnčeka skontrolujte a ak tam niečo zostalo, riadne to lyžicou vyškrabkajte do múky.

3. krok - cesto preložte na plech na pečenie (pečení)
Keď cesto vypracujete, nenechávajte ho kysnúť (kynout), ale hneď ho uložte na plech na pečenie, ktorý si vopred vymažte olejom. Najlepšie je, keď olej po plechu rozotriete rukou a potom s takou „zaolejovanou“ rukou cesto oddelíte od stien misy, urobíte si z neho bochník a ten vyklopíte na plech. „Zaolejovanou“ rukou cesto na plechu roztlačte („uplácajte“ - rozmačkejte) tak, aby bolo rovnomerne rozložené (v hrúbke cca 1 cm). 

4. krok - na cesto poukladajte slivky
Na cesto poukladajte umyté a osušené polovičky sliviek [šupkami (slupkami) smerom dolu] – ukladajte ich hustejšie vedľa seba, lebo cesto sa pri pečení „zdvihne“ (zvedne). 

5. krok - cesto a slivky posypte posýpkou (mrveničkou - drobenkou)
Do misky si dajte hladkú múku, maslo, práškový cukor a všetko spolu zmiešajte (najlepšie rukou) tak, aby sa suroviny prepojili a vytvorili sa malé hrudky (pracujte rýchlo, aby sa maslo zbytočne „nezahrievalo“). Potom mrveničku namrvte na povrch koláča. 

6. krok - koláč dajte piecť
Pripravený koláč nenechávajte kysnúť, ale hneď ho vložte do dobre vyhriatej rúry (trouby) a pri teplote 180 ̊ ho pečte cca 35 minút. 

7. krok - dobrú chuť!
Pred podávaním koláč nechajte vychladnúť.

TIP: 

• Ak máte radi orechy, môžete koláč ešte pred pečením posypať hrsťou posekaných vlašských orechov. 
• Ak máte radi sladší múčnik, môžete koláč pred podávaním ešte posypať práškovým cukrom (moučkovým cukrem), prípadne vanilínovým alebo škoricovým cukrom (vanilkovým nebo skořicovým cukrem).
• Pre zmenu chuti môžete do mrveničky pridať trošku mletej škorice (mleté skořice) alebo škoricového cukru.
• Namiesto sliviek môžete použiť iné vhodné ovocie, napr. marhule.