Tri recepty na bravčové závitky

od Beáta Buláková


Apríl 8, 2018



Iste mi dáte za pravdu, že mäsové závitky sú pomerne vďačným pokrmom, pretože obmenou mäsa, náplne a príloh môžeme pripraviť značné množstvo chutných jedál. Na závitky môžeme použiť mäso bravčové, hovädzie, kuracie, morčacie, králičie  a iné. A plnky závitkov tiež môžu byť veľmi rôznorodé, napr. špargľa, alebo špenát s vareným vajíčkom a plátkom syra, klobásková zmes (mleté mäso ochutené ako klobáska), huby s vajíčkom, ako plnku môžeme použiť i plátok šunky s plátkom syra a kúskom na tvrdo uvareného vajíčka a mnohé ďalšie. Ak máte cit pre vzájomnú kombináciu chutí  fantázii sa pri príprave plniek medze nekladú. Nuž a výhodou je i to, že pri príprave plniek môžeme spotrebovať i prípadné zostatky z iných jedál. 

Aby som vás k príprave mäsových závitkov trošku motivovala, vybrala som dnes pre vás tri recepty na závitky z bravčového mäsa – a to na závitky s jablkom a slaninkou, závitky plnené hubami a závitky plnené kyslou kapustou.

Bravčové závitky s kyslou kapustou

SUROVINY na 4 porcie:

• 4 rezne z bravčovej krkovičky - 4 x 100 až 150 g krkovičky bez kosti (řízky z vepřové krkovičky - 4 x 100 až 150 g krkovice bez kosti) )
• 8 plátkov anglickej slaniny (plátků anglické slaniny)
• 2 cibule
• 4 strúčiky cesnaku (stroužky česneku)
• 4 kopčeky kyslej kapusty (kopečky kysaného zelí)
• soľ (sůl)
• mleté čierne korenie (pepř)
• mletá paprika 
• olej
• mäsový vývar; v prípade núdze voda (masový vývar; v případě nouze voda)

POSTUP:

Krok č. 1: Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme, na každý rozložíme nakrájaný strúčik cesnaku, 2 plátky anglickej slaniny, kopček kyslej kapusty, zavinieme a spojíme ihlicou (príp. špajdlou, špáradlom alebo previažeme povrázkom, či niťou).

Krok č. 2: Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a na oleji ju opražíme do zlatista, pridáme papriku, premiešame a pridáme závitky, ktoré zo všetkých strán prudko opečieme. Závitky podlejeme vývarom tak, aby z ¾ boli do vývaru ponorené, prikryjeme ich pokrievkou a dusíme cca 1 hodinu. 

Krok č. 3: Závitky z hrnca vyberieme, šťavu ponorným mixérom rozmixujeme, závitky znovu vložíme do hrnca a ešte chvíľu podusíme (v prípade potreby môžeme šťavu zahustiť troškou strúhanky, ktorú v šťave chvíľu povaríme).

Ako prílohu môžeme podávať zemiakovú knedľu, zemiakové pyré alebo miagané zemiaky.


Bravčové závitky s hubami

SUROVINY na 4 porcie:

• 4 bravčové rezne po 100 až 150 g (vepřové řízky po 100 až 150 g)
• 1 menšiu cibuľu (menší cibuli)
• 1 polievkovú lyžicu hladkej múky (polévkovou lžíci hladké mouky)
• 200 g čerstvých húb (čerstvých hub)
• 2 vajcia (vejce)
• 2 polievkové lyžice mlieka (polévkové lžíce mléka)
• mleté čierne korenie (pepř)
• drvenú rascu (drcený kmín)
• soľ (sůl)
• olej
• čerstvú petržlenovú vňať  (čerstvou petrželku)

POSTUP:

Krok č. 1: Očistené huby pokrájame na plátky, posypeme rascou a na troške oleja podusíme do mäkka (ak treba, pridáme i trošku vody). 

Krok č. 2: Vajcia vyklepneme, rozšľaháme ich s mliekom a túto zmes vlejeme na huby, podľa chuti osolíme, okoreníme a pripravíme redšiu plnku, do ktorej napokon primiešame na jemno nasekanú petržlenovú vňať.

Krok č. 3: Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme plnkou z vajíčok a húb, zvinieme do závitkov, ktoré upevníme kovovými ihlicami, špáradlami a pod. a potom ich zo všetkých strán opečieme na rozohriatom oleji.

Krok č. 4: Závitky z hrnca vyberieme, na vypraženom tuku opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, zaprášime múkou, znova opražíme, zalejeme trochou vody, pridáme závitky a pod pokrievkou dusíme kým mäso nezmäkne.

Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky, zemiakové pyré, zemiakovú kašu alebo ryžu. A samozrejme k tomuto jedlu si môžeme pripraviť i zeleninový šalát.


Bravčové závitky s jablkom a slaninkou

SUROVINY na 4 porcie:

• 4 bravčové rezne po 100 g, napr. bravčové kotlety bez kosti (4 vepřové řízky po 100 g, např. vepřové kotlety bez kosti)
• 1 ½ jablka, príp.  2 menšie jablká
• 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice (polévkové lžíce plnotučné hořčice)
• 100 g oravskej slaninky nakrájanej na tenké plátky (oravské slaniny nakrájené na tenké plátky)
• 3 polievkové lyžice strúhaného chrenu (polévkové lžíce strouhaného křenu)
• 100 ml 33 % smotany na šľahanie (smetany na šlehání)
• soľ (sůl)
• mleté čierne korenie (pepř)

POSTUP:

Krok č. 1: Bravčové rezne rozklepeme na tenké plátky, osolíme ich a okoreníme.

Krok č. 2: Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na mesiačiky.

Krok č. 3: Jednu stranu každého rezňa potrieme horčicou, položíme na ňu plátok slaninky, plátok jablka, posypeme nastrúhaným chrenom a mäso zvinieme do roliek, ktoré obalíme plátkami slaninky a upevníme kovovými ihlicami, špajdľami, špáradlami alebo obviažeme povrázkom, či niťou. 

Krok č. 4: Závitky uložíme do zapekacej misy, rozložíme na ne zvyšnú slaninku, okolo závitkov poukladáme zvyšné mesiačiky z jabĺk, závitky zalejme smotanou, misu vložíme do rúry a pečieme cca 45 minút.

Ako prílohu podávame knedľu, varené zemiaky alebo ryžu.