Jahodovo-tvarohové košíčky

od Beáta Buláková


Máj 28, 2018



Sezóna jahôd je už v plnom prúde, tak čo keby sme si z tohto šťavnatého ovocia jedinečnej chuti pripravili nejaký dobrý, osviežujúci dezert? Veď jahody sú nielen chutné, ale aj zdravé a prospešné nášmu organizmu. Dnes som pre vás vybrala jednoduchý recept na prípravu chutného nepečeného ovocného dezertu – jahodovo-tvarohové košíčky. Okrem nižšie uvedených surovín budete potrebovať aj papierové košíčky (napr. na mafiny) – toľko, koľko košíčkov chcete pripraviť. Bolo by dobré, ak by ste k dispozícii mali aj plech na mafiny – ak ho nemáte, tak si pripravte dvojnásobné množstvo papierových košíčkov.

SUROVINY na cca 16 ks:

Tvarohový krém:
• 250 g jemného tvarohu
• 250 ml smotany na šľahanie 
• 1 polievkovú lyžicu vanilkového cukru
• práškový cukor – množstvo podľa chuti

Poleva:
• 100 g čokolády – bielej, ale môže byť aj tmavá
• 100 ml smotany na šľahanie
• 50 g masla

Šľahačka:
• cca 150 ml smotany na šľahane
• práškový cukor – množstvo podľa chuti (môže byť i bez cukru)

Jahody na ozdobu:
• cca 16 ks jahôd 
• 1 balíček tortového, resp. cukrárenského želé – jahodové alebo číre
• voda alebo jahodová šťava – množstvo podľa návodu na obale želé

POSTUP:

Krok č. 1: Tvaroh, smotanu a cukor mixérom vymiešame na hladký krém, ktorým pomocou cukrárenského vrecka naplníme papierové košíčky (cca do 2/3). Povrch krému v každom košíčku opatrne zarovnáme lyžičkou. A košíčky dáme vychladiť do chladničky.

Krok č. 2: Jahody dobre, ale opatrne umyjeme (aby sme neporušili ich povrch) a necháme osušiť (stopky na jahodách necháme).

Krok č. 3: Čokoládu nasekáme na malé kúsky. Smotanu zohrejeme do horúca (pozor! nesmie vrieť). Nasekanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľočku postáť (cca 2 min.) a potom dôkladne premiešavame až kým sa čokoláda v smotane nerozpustí a zmes trochu nevychladne. Napokon do zmesi pridáme zmäknuté maslo a všetko spolu vymiešame do hladka.

Krok č. 4: Košíčky vyberieme z chladničky, do každého nalejeme tenkú vrstvu čokoládovej polevy a znovu dáme chladiť (spočiatku lejeme tenkú vrstvu, aby nám poleva vystačila na všetky košíčky a ak nám ešte zostane, tak ju do košíčkov podolievame).

Krok č. 5: Pripravíme si želé (želatínu) podľa návodu na obale výrobku. Do ešte tekutého chladnejšieho želé (želatíny) ponamáčame jahody (chytíme ju za stopku a namočíme) a necháme želatínu na jahodách zatuhnúť.

Krok č. 6: Vyšľaháme si šľahačku (môžeme, ale nemusíme do nej pridať trochu práškového cukru).

Krok č. 7: Košíčky vyberieme z chladničky, do každého košíčka vstrekneme malý kopček šľahačky, naň položíme jahodu namočenú v želatíne a košíčky znovu vložíme do chladničky. Z chladničky ich vyberáme až tesne pred podávaním.

TIP:

1. Aby sa vám papierové košíčky po naplnení krémom a čokoládou priveľmi „neroztiahli“, vložte si ich do plechu na mafiny a tak ich plňte a v plechu ich aj vkladajte do chladničky. Ak taký plech nemáte, plňte nie jeden, ale dva do seba vložené papierové košíčky.

2. Ak máte viac jahôd, môžete časť z nich pokrájať na menšie kúsky, ktoré primiešate do tvarohového krému – v takom prípade pripravíte viac košíčkov.

3. Hosťom ku košíčkom priložte aj malú čajovú alebo kávovú lyžičku.