Medové toliariky

od Beáta Buláková


September 30, 2018



Deti z Klubu Vareška opäť nezaháľali a s plnou vervou sa pustili do pečenia medových toliarikov. Cesto na tieto chutné koláčiky pripravili z hladkej múky, masla, medu, vaječných žĺtkov, prášku do pečiva, vanilkového cukru a čo je dôležité, nezabudli do cesta pridať aj nastrúhanú voňavú kôru z čisto umytého biocitróna. No a aby citrón, ktorý je veľmi zdravý, nevyšiel nazmar, zjedli ho – pravdaže každé z detí zjedlo iba kúsoček, pretože citrónik nie je taký sladký ako pomaranč, či mandarínka.  A hoci títo vareškári sú ešte len prváčikovia, druháčikovia a tretiaci, v kuchynke sa už vedia riadne obracať. Veď ich za to náležite pochválila aj vedúca Klubu Vareška, ktorá o nich na https://klubvareska.blogspot.com/ napísala „Tiborko  usilovne ´guľkal´ koláčiky a plnil ich sladučkým marhuľovým džemom. Sonička  si väčšinu koláčikov odložila do bruška a Ninka stihla napiecť aj do bruška a aj do krabičky. Zahanbiť sa nedali ani Nelka so Sofinkou, Nikolka, Kristínka a Vaneska. Nezaháľali ani druháčky  Esterka, Mária, Peťka, Sofinka, Dianka, Tatianka, Magdalénka a jediný druhák Oliver. O práci tretiakov nemôžeme pochybovať - Natálka, Sabínka, Davidko, Lukáško, Veronika, Dominika, Tamarka a Adamko sú skvelí pekári ...“. Medové toliariky, ktoré napiekli deti z Klubu Vareška pri SCVC Trakovice, sú síce trošku „kostrbaté“, ale aj napriek tomu sú skutočne chutné. Pomaškrtili si na nich  nielen samotné deti, ale i dospelí. Veď každý malý cukrár aspoň pár toliarikov pripravil aj na ochutnanie pre  svojich rodičov a súrodencov.

Príprava týchto toliarikov je veľmi jednoduchá a tiež aj finančne nenáročná. Veď posúďte sami.  

Na medové toliariky potrebujeme tieto SUROVINY:

• 350 g hladkej múky
• 140 g masla
• 140 g medu
• 2 žĺtky
• ½ balíčka prášku do pečiva
• ½ balíčka vanilkového cukru
• marhuľový džem
• nastrúhanú kôru z 1 biocitróna

POSTUP:

Maslo so žĺtkami vyšľaháme do peny, pridáme med, múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a vypracujeme nelepivé cesto. Z cesta odoberáme kúsky veľké ako vlašský orech, vytvarujeme z nich guľôčku, ktorú mierne sploštíme na tvar toliarika, prstom alebo opačnou stranou varešky urobíme do cesta jamku, do ktorej dáme trošku marhuľového džemu. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri teplote 170 ̊C upečieme do zlatista.